Vlooien en teken zijn een veelvoorkomend probleem bij honden. Vlooien en teken zijn parasieten die kunnen leiden tot ongemak en gezondheidsproblemen bij je hond. Het is daarom belangrijk om vlooien en teken te voorkomen. Hoe je het beste vlooien en teken kunt voorkomen? Je leest het in onze blog.

Gevaren van vlooien en teken

Bij het niet tijdig verwijderen van vlooien en teken kunnen ze zich gaan nestelen in de vacht van de hond. Vlooien kunnen eitjes leggen en zich snel uitbreiden. Teken kunnen zich gaan nestelen in de vacht. Beide parasieten zorgen voor irritatie bij de hond en kunnen na verloop van tijd zorgen voor nog meer

Controleer je hond regelmatig

Zorg ervoor dat je na het wandelen regelmatig je hond controleert op vlooien en teken. Vooral na een wandeling in het bos bestaat de kans groot dat de hond vlooien of teken in zijn vacht meegenomen heeft. Door de hond na zo'n wandeling te kammen met een speciale vlooienkam, haal je de vlooien en teken uit de vacht voordat ze zich kunnen nestelen.

Houd je huis schoon

Behalve in de vacht, kunnen vlooien zich ook nestelen en eitjes in huis leggen. Zo kan een hond de vlooien mee in huis nemen en kunnen vlooien zich nestelen in de hondenmand, bank of kleed. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je huis schoonmaakt om zo vlooieneitjes te voorkomen.

Producten om vlooien en teken te voorkomen

Er zijn ook tal van producten op de markt om je hond tegen vlooien en teken te beschermen. Zo heb je de Seresto vlooienband die lage concentratie stoffen afgeeft die in de vacht van de hond terecht komen, die bescherming biedt tegen vlooien en teken. Ook heb je met Advantix hond een spot-on oplossing. Met een pipet breng je druppels aan in de nek van de hond waardoor je hem beschermd tegen vlooien en teken. Daarnaast heb je ook speciale tabletjes die jouw hond bescherming geeft tegen vlooien en teken, echter kunnen honden moeite hebben met het doorslikken van deze pillen. Als laatste optie is een injectie mogelijk. Met een injectie bescherm je de hond tot wel 6 maanden tegen de ontwikkeling van eitjes van vlooien.