Hoewel honden- en katteneigenaren die zachte viervoeter niet zouden willen missen in huis, is dat met alle haren die ze achterlaten wel anders. Heb je het hele huis gestofzuigd, dwarrelen aan de andere kant van de kamer de haren alweer in de lucht. Om maar niet te spreken van al die haren die blijven plakken aan je kleding of op de bank. Hoe kom je ervan af? Er zijn allerlei soorten borstels en plakrollers op de markt, maar soms kan een simpel huis-, tuin- en keukenmiddel als een rubberen handschoen ook al wonderen doen.

Overal vacht

’s Winters kunnen we er jaloers op zijn: zo’n natuurlijke deken die ze warm houdt. Toch is het wat minder leuk als die vacht in delen overal in huis achtergelaten wordt, helemaal van de winter naar de zomer. Dat betekent: kattenhaar of hondenhaar verwijderen wordt een vast onderdeel van de huishoudelijke taken, zodra je besluit een kat of hond in huis te nemen.

Borstels of rollers

Losse haren op de grond zijn redelijk makkelijk te verwijderen; de stofzuiger doet in dit geval wonderen. Zelfs met haren die vastzitten in het vloerkleed weet de stofzuiger wel raad. Maar kleding is toch een ander verhaal. Er zijn stoffen die het haar totaal niet aantrekken, maar ook stoffen waar je hardnekkige middelen tevoorschijn moet halen, wil je kattenhaar verwijderen van je favoriete broek of trui. Speciaal hiervoor zijn er diverse borstels of rollers verkrijgbaar die redelijk hun werk doen.

Zo heb je borstels die tegen de haarrichting in bewegen en daarmee alle haren uit de stof meenemen tijdens het borstelen. Iets effectiever nog is de pluizenroller: een grote plakstrip op een roller die je over het kledingstuk kunt halen. De haren blijven vastzitten aan de plakstrip en zo ‘rol’ je al je kleding schoon. Nadeel is wel dat de rollers niet heel lang meegaan; wil je een broek ontharen, ben je zo al een aantal plakstrips verder.

Rubberen handschoen

Door het stugge materiaal is tenslotte een rubberen handschoen ook een goede oplossing gebleken tegen overtollig honden- of kattenhaar. Maak je het rubber vochtig, blijven de haren aan de handschoen plakken en heb je bijvoorbeeld bekleding of meubels snel weer vrij van huisdierhaar.

Er zijn zelfs speciale handschoenen om ook de vacht van je hond of kat te ‘borstelen’. Losse haren komen hierdoor in de handschoen terecht, in plaats van dat ze overal in huis terechtkomen.